Abu Dabi finansira vodovod

Bez autora
Apr 08 2010

Abu Dabi Fond za razvoj kreditiraće izgradnju regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja sa skoro 17 miliona eura – ozvaničeno je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na svečanosti u sjedištu Abu Dabi Fonda za razvoj, Ugovor o kreditu potpisali su generalni direktor Fonda Mohamed Saif Al Suvaidi i direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Zoran Bošnjak. Ceremoniji su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Eraković, kao i Adel Abdula Al Housani, direktor Odjeljenja za projekte u ADFD i Predrag Bjelobrković, rukovodilac implementacije projekta regionalnog vodovoda. ADFD učestvuje u realizaciji skoro 300 razvojnih projekata u 53 države širom svijeta, a ovo je prvi projekat koji finansiraju u Crnoj Gori.

Abu Dabi finansira vodovodAbu Dabi Fond za razvoj kreditiraće izgradnju regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja sa skoro 17 miliona eura – ozvaničeno je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na svečanosti u sjedištu Abu Dabi Fonda za razvoj, Ugovor o kreditu potpisali su generalni direktor Fonda Mohamed Saif Al Suvaidi i direktor JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Zoran Bošnjak.

Ceremoniji su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Eraković, kao i Adel Abdula Al Housani, direktor Odjeljenja za projekte u ADFD i Predrag Bjelobrković, rukovodilac implementacije projekta regionalnog vodovoda.

Generalni direktor Fonda, Suvaidi, podsjetio je da ADFD učestvuje u realizaciji skoro 300 razvojnih projekata u 53 države širom svijeta, a ovo je prvi projekat koji finansiraju u Crnoj Gori. "Znamo koliko je za vašu zemlju značajan ovaj projekat i nijesmo imali dilema kada smo se opredjeljivali da učestvujemo u njegovoj realizaciji", istakao je.

"Sredstva koja ćemo već do kraja mjeseca dobiti realizacijom ovog ugovora stižu u pravi čas, jer je projekat u završnoj fazi", ocijenio je direktor JP Regionalni vodovod Zoran Bošnjak.

Ambasador Eraković je u ime Vlade Crne Gore zahvalio čelnicima ADFD na pomoći u finalizaciji kapitalno važnog infrastrukturog objekta u našoj zemlji i najavio intenzivnu aktivnost Ambasade na daljem promovisanju investicionih potencijala Crne Gore.

Ugovorom o kreditu je predviđeno da će se sredstva koristiti za finansiranje troškova robe i usluga koji su neophodni za realizaciju Projekta. Definisano je da je korisnik kredita Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, a da je država Crna Gora garant po osnovu navedenog kredita.

U skladu sa Ugovorom, Abu Dabi Fond će Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje odobriti sredstva u iznosu od 87,15 miliona dirhama (oko 16,85 miliona eura), namijenjenih za finansiranje realizacije Projekta.

Podsjetimo, kontinentalni dio Regionalnog vodovoda počinje od vodozahvata Bolje sestre, prolazi kroz hidrotehnički tunel „Sozina" i završava se rezervoarom „Đurmani", glavnim akumulacionim objektom sistema. Dio trase se prostire preko Skadarskog jezera. Primorski Sjeverni krak se od rezervoara „Đurmani" prostire u dužini od 73 km do opština Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi, dok je Južni krak, dužine 40 km, predviđen za vodosnabdijevanje opština Bar i Ulcinj. Administrativno, trasa cjevovoda Regionalnog vodovoda prolazi preko teritorija opština Podgorica, Bar, Ulcinj, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi.

Delegacija ADFD, sa direktorom Al Suwaidiem na čelu, posjetice tokom ljeta Crnogorsko primorje na poziv direktora Regionalnog vodovoda Zorana Bošnjaka, dogovoreno je na kraju razgovora crnogorske delegacije u sjedistu Abu Dabi Fonda za razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik